Vägen till glädje Copyright 2012

Mat jag mår bra av

 

Hur du mår påverkar vad du äter, vad du äter påverkar dig. Jag äter det min kropp säger till mig att äta. När du är närvarande i nuet hör du även kroppens signaler.

 

Egentligen spelar det ingen roll vad du äter, det spelar mer roll vad du tänker om det du äter och om dig själv när du äter. När du är tillfreds med livet och med dig själv äter du mindre för du lyssnar på din kropp, du äter det som kroppen behöver och inte vad sinnet/egot vill ha.

 

Här har jag samlat mat som gör mig glad, ger mig en energi-kick, boostar upp tillvaron och som självklart njuts i fullständig närvaro, uppskattning och glädje till det jag äter.

 

 

Raw-chokladbollar

 

10 dadlar utan kärnor

2 dl mandelmjöl

3 msk kokosolja

3 msk kakao

1 msk vatten

2 tsk vaniljpulver

 

Krossade hasselnötter eller kokos att rulla i.

Mixa allt i en matberedare.Forma till små bollar och rulla i krossade hasselnötter eller kokosflingor.

 

Laddoo - indisk godis (Besan Laddu)

 

300 g smör

1 liter kikärstmjöl

4 dl kokossocker (eller honung)

2 tsk mald kardemumma

1 msk kanel (eller mer)

2 tsk vaniljpulver

 

Smält smöret i en stor tjockbottnad kastrull. Stek mjölet i smöret på medelvarm platta tills det får en kakbrun färg (20 - 30 min, konsistensen ändrar radikalt karaktär). Låt svalna lite. Blanda in socker, kanel, vanilj och kardemumma. För att kunna rulla bollar blandar jag i lite äppeljuice eller saft/juice som finns hemma. Njut! Du kan lägga i även kokosflingor, saffran och andra ingredienser/kryddor du gillar.

 

Granskottshostmedicin - förebyggande mot förkylning

 

På våren, passa på att plocka så mycket granskott du kan, blir det granskott över så går dom att frysa ner till senare behov. Det kan du använda i sallad eller som te.

Skölj granskotten. Varva 5 dl granskott med socker så att det täcker skotten. Låt stå 1 månad i soligt fönster och vänd på burken då och då. Man kan se att skotten saftar sig och blir rödaktig till färgen. Sila. Blanda sedan i 1 1/2 dl renat (40%) och pressa i saften av 1/2 citron. Ta därefter 1 tsk vid behov eller per dag. Jag har även testat lämna granskotten kvar och mixat ihop allt till en puré som jag sen tagit 1 msk/dag.

 

 

 

Maskrossirap "solhonung" - gottigott till glassen eller pannkakor!

 

Plocka ca 5 dl maskrosblommor, utan stjälkar. Lägg blommorna i skuggan en liten stund. Det är för att små krypen som sitter inuti blomman ska få en chans att flytta på sig. Rensa blommorna. Släng allt det gröna som är beskt och spara bara det gula. Lägg det gula i en kastrul. Skär en apelsin i bitar och lägg också i samma kastrul. Häll på kallt vatten så att det knappt täcker blommorna och apelsinen. Värm sakta upp och låt det sjuda i ca 10 minuter. Sila bort vätskan och mät den. För varje deciliter vätska tillsätter du 2,5 dl socker. Helst råsocker men vanligt vitt går också bra. Koka upp och låt det koka sakta tills du får en sirapkonsistens, ca en timme. Bäst är det att kolla sirapen då och då. Klicka lite av den på en tallrik, låt den svalna och se hur tjock den har blivit. När den är klar så får den svalna en stund och sedan är det dags att hälla den i väl rengjord flaska eller burk. Håller sig ett år i kylen.

 

Jättegott till glass, pannkakor, våfflor, på gröten eller i teet (istället för honung eller socker). Sirapen har faktiskt en svag honungssmak. Väldigt gott och lyxigt.

 

Björkblads-saft

 

1 kg björkblad (plockas innan midsommar),

4 liter vatten, (2 kg socker), 6 st citroner.

(har använt en mindre mängd socker och

testat även ha Stevia istället och det

har fungerat bra).

 

Bladen och vattnet kokas i 5 minuter, sen får det dra i 5 minuter. Saften silas från bladen och kokas med (sockret) och citronsaften 20 minuter. Därefter fylls de steriliserade varma flaskorna ända upp. Björksaften verkar förnyande och rensar ut gifter/slaggprodukter –så ett glas om dagen räcker!

 

Bovetepannkakor- glutenfritt

 

Bovetemjöl 2,5 dl

Mjölk 6 dl

Ägg 2 styck

Salt 0,5 tsk

Smör 2-3 msk

 

Vispa upp äggen med hälften av mjölken och blanda sedan i mjöl och salt.Rör smeten slät tills inga klumpar finns och tillsätt resten av mjölken.Om man vill kan man smälta några matskedar

smör och blanda ner i smeten, så slipper man smörja laggen mellan varje pannkaka. Häll ca 0,5 dl smet i pannan och grädda på medelstark värme tills ytan torkat.Servera med sylt, visad grädde, glass, färskt frukt eller vad du tycker om.Pannkakor kan ju också fyllas med grönsaksröror, ost, köttfärs, skaldjur mm och då kan man kalla den för galetter.

 

Plommonchutney

 

Portioner: ca 1 liter

1 kg plommon

2 gula lökar

1 röd chili

2 1/2 dl kokossocker eller honung (dock mindre mängd)

2 dl vatten

1 dl vitvinsvinäger

4 kanelstänger

1/2-1 tsk salt

 

Skölj, halvera och kärna ur plommonen. Skala och hacka lök. Skölj, kärna u roch finstrimla chilin. Lägg plommonen, de båda löksorterna och chilin i en gryta. Tillsätt socker, vatten, vinäger och kanelsstänger. Låt koka upp och sjuda under lock ca 45 min. Smaka av med salt. Häll upp chutneyn i väl rengjorda burkar. Förvara i kylskåp. Hållbar ca 6 mån. Plommonchutney är gott till stekta och grillade kött- och fågelrätter samt till dessertostar.

 

Fröknäcke

 

ca 10 bitar

2 ägg

1 dl solrosfrön

1 dl pumpakärnor

1 dl sesamfrön

0,5-1 dl krossade linfrön

eventuellt flingsalt

 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen med en gaffel tills äggen har blivit lite "fluffiga". Häll i alla frön/kärnor och rör om ordentligt. Häll ut på en plåt täckt med bakplåtspapper, och bre ut ett mycket tunt lager. (Se till så att alla frön/kärnor ändå är "sammankopplade" så att det verkligen blir ett bröd). Strö över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter. Ju längre du har inne fröbrödet i ugnen, desto knaprigare/krispigare blir det!

 

Tips! Byt gärna ut fröna/kärnorna mot sådant du gillar. Kanske kan du krossa lite naturella cashewnötter, och tillsätta lite vallmofrön, osv? Det går också bra att använda rostade (svarta) sesamfrön i blandningen. Det ger en lite annorlunda smak.

Smoothie - oändliga möjligheter

Havremjölk, sojamjölk, vanlig mjölk, juice, jogurth etc. Blanda efter tycke och smak och våga testa

(det har jag gjort): banan, äpple, apelsin, avokado (tänk att drycken blir tjockare av det), mango (gör också drycken tjockare), frysta eller färska blåbär, hallon, lingon, jordgubbar, groddar, ruccola, spenat, chili, morot, rödbeta, rå ingefära, björnbär, honung mm.

Frön & sånt: sesamfrön, phyllisiumfrön, linfrön, kruskakli, kokosflingor mm.

Kryddor: kardemumma, kanel, vaniljsocker, ingefära mm.

Låt fantasin flöda och drycken smaka. Detta har varit min frukost under vardagar i flera år och så bra jag har mått och mår

 

Lingonfudge

 

3 dl socker

1 1/2 dl mjölk

1 1/2 dl grädde

1 msk sirap

50 g vit blockchoklad

50 g smör

3/4 dl frysta lingon

 

Rör ihop socker, mjölk, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelvärme till 125 grader. Rör om då och då.Ta av kastrullen. Blanda i vit choklad och smör. Låt svalna till 70 grader. Rör inte!

Blanda ner de frysta lingonen. Häll i bakpappersklädd form (12x12 cm). Låt stelna i kyl. Skär i bitar.

 

Bibos frusna tårta - vem är Bibo, vet jag inte;-)

 

Vispa 4 äggvitor (viktigt att äggen

är rumstempererade) och 2,5 dl socker länge....

(jag vispar äggvitorna hårt först och tar i

sockret när vitorna blivit vitt & fast i

konsistensen). Rör i 3dl rice krispies.

 

Bred ut smeten på bakplåtspapper på plåt.

Grädda mitt i ugn i 160 grader tills marängen stelnat (ca 50 min tror jag).

Sjud 4 äggulor & 1dl socker & 1dl grädde tills det tjocknar, rör/vispa hela tiden!!!Dra kastrullen av värmen och rör i 125 gr smör.Vispa 2dl grädde. Dela marängen (jag gjorde 2 omgångar för att det skulleräcka). Bred äggkräm & vispgrädde på den ena delen, lägg den andra ovanpå.

Knäcks den lite så pressar du bara ihop det så snyggt det går, det blir bra ändå när det varit i frysen. Gör ett foliepaket av tårtan och lägg den i frysen. Tinas ca.20 min innan servering. Jag serverade med hallon & jordgubbar,tyckte det blev fräscht, du kannske har nån egen idé;-)

 

Rödbetskaka med choklad

För 12 bitar

 

400 g skalade, kokta rödbetor

(vissa gånger har jag använt rårivna

rödbetor och det har fungerat utmärkt)

100 g choklad, 70%

2 dl rapsolja

3 dl muscuvadosocker eller farinsocker

3 ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

½ dl hackade hasselnötter (behövs inte)

 

Sätt ugnen på 150 grader.

Smörj och bröa en kakform på 1 ½ liter. Riv rödbetorna. Smält 75 g av chokladen i vattenbad och blanda med 1 dl av oljan. Vispa socker och ägg fluffigt. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och nötter i en skål för sig. Vispa ned resten av oljan i choklad smeten, stjälp ned denna smet i en bunke. Rör nu i rödbetspuré och mjölblandning. Häll i bakformen och grädda på nedersta falsen 60 minuter eller tills kakan känns torr när du provar med en sticka. Smält det som är kvar av chokladen och ringla över kakan när den har svalnat. Du kan även göra en kristyr som tex morotskakan har. Servera med grädde eller glass.

 

 

Jaana-godis (till mellanmål, energipåfyllning eller bara för att)

 

Smält 50 g smör och 50 g kokosolja i en kastrull (eller bara något av dessa). Eftersom jag har hittat på min godis själv så har jag inga direkta mått. Det blir oftast som det blir - med andra ord alltid gott!

Hur som helst.

 

Hacka grovt vilka nötter du än har hemma eller älskar. Ta en näve olika nötter. Sen kan du blanda i efter smak och tyckte (eller vad du har hemma): torkade Goji-bär, torkade tranbär, kakao-nibs (grovhackad kakaoböna), (1-2 msk havre- eller rågflingor), honung så sött du nu vill ha det (dadlar ger en god sötma också), linfrön, sesamfrön, kokosflingor, sen kan du krydda om du vill med kanel, ingefära, kardemumma, vaniljpulver samt 1 tsk salt.

 

Låt fantasin flöda. Blanda allt med det smälta smöret/olja och rör om ordentligt. Bästa sättet att servera och förvara är att klicka en dryg matsked i pappers-bakform. Om du inte har sådana hemma, häll massan på bakplåtspapper på en talrik och platta till en ca 1,5 cm tjock platta. Skär den när den stelnat i kylen. Förvara i en burk i kylen.

 

Janis-Cole Slaw (vitkålssallad - funkar bra som en lunch)

Strimla en halv vitkål (beror på hur stor vitkålen är, kanske 1/4 räcker).

Riv 1-2 äpplen.

En riven morot.

Salt och peppar.

Russin.

Blandar även i färska ananasbitar. Vid servering strör jag på saltade

och rostade Cashew-nötter.Blanda i en burk gräddfil (eller så mycket att alla ingredienser "blöts" ner), blanda i även 1-2 msk majonäs (smaka allt eftersom) samt 1-2 tsk senap.

 

Quinoabiffar - sååå goda och enkla att göra!

 

4 dl kokt quinoa

4 ägg

1 lök finhackad

vitlök (så många som du vill, jag hade i 4 klyftor, pressade)

1 dl riven parmesan eller smulad fetaost

hackad färsk basilika (vissa gillar hellre persilja)

lägg i massor, ger god, fräsch smak!

riven skal av 1 lime

2,5 dl ströbröd

hackade soltorkade tomater (5-6 st efter smak)

2 egna chilin (små och starka)

salt

peppar

1-2 msk creme fraiche eller turkisk jogurt (eller 1-2 msk vatten)

Låt smeten svälla ca 5 minuter.

 

Du kan smaka av smeten (den är också god) och fylla på med kryddor om så önskas. Forma till biffar och stek i rapsolja (olivolja) några minuter per sida.